Alkoholbetegek Nappali Ellátó Intézménye – Diplomaterv

Diplomamunkám tervezéséhez azért választottam ezt a témát, mert egy fontos problémával akartam foglalkozni, arra valamilyen megoldást találni.

Ez a betegség gyógyíthatatlan, aki alkoholistává válik, élete végéig az marad. Magyarországon a lakosság 10%-a alkoholista. Ez a szám pedig évről évre nő és egyre több a fiatalkorú. A gyógyítására pedig még nem született jó megoldás.  Az orvosok nem tanulnak a kezelésről és nem is foglalkoznak ezzel a betegséggel mindaddig, míg a beteg nem kér konkrét segítséget. De az orvoslás meg is reked néhány gyógyszernél és beutalónál a kórházba, ahol se idő se személyzet nincs elég. Ezért a kórházi kezelés egyáltalán nem hatékony.  A legsikeresebb módszer a gyógyulásra a csoportterápia. Egymás történetei és viselkedése alapján döbbennek rá a sajátjaikra. Ezért célom egy olyan épület tervezése volt, ahol lehetőség van hatékonyan együtt-gyógyulni.

A helyszín Veszprém, a belváros határvonala. Fontosnak tartottam a város szélén lévő hasonló funkciót a belvárosba integrálni egyrészt a megközelíthetőség, másrészt az emberek hozzáállása miatt.
Az alkohol hozzátartozik az emberek mindennapjaihoz, bizonyos helyzetekben „kötelező” is fogyasztani, de az alkoholistákról már nagyon negatív a vélemény. Minél inkább köztudatba kerül ez a téma, annál inkább változik meg az emberek hozzáállása.
A telek tehát a belvárosban található, egy szűk utcán kell lekanyarodni, hogy elérjük. A belvárosban van ugyan, mégsem közvetlenül onnan nyílik, nincs szem előtt.
A telek két irányban lejt közel 5 m-t, úgyhogy egyértelmű volt, hogy az épület részben föld alá kerül.
A környező épületekre, beépítésre jellemzőek a szűk sikátorok, kis utcácskák, és a domborzati viszonyból adódó tereplépcsők, sokszor a kettő együtt. Az épületek nagyon változatosak mind stílusukat, mind formájukat, magasságukat tekintve. Az utca egyik felén a várhegy oldalán lévő műemléki épületek, a másik felén már 20. századi épületek, családi házak találhatók. Szóval egységes stílus nem alakult ki.

A tömegformálás és analízis kezdetén úgy döntöttem, hogy a környezethez úgy igazodok, hogy egyes helyi sajátosságokat veszek csak át. A tömeget a szomszédos épülettől eltartottam és a telek hátsó részén lévő lépcsővel összekötöttem az utcát, így létrejött egy új közlekedési vonal, egy sikátor.
A beépítés ugyan zártsorú, de a szomszédos épületnek ablakai néznek a telkemre, az eltartást ez is indokolta.
Az épületben tulajdonképpen 3 funkció egyesül. Az egyik az ambulancia orvosi állapotfelméréssel és segítségnyújtással. A fő funkció a nappali ellátó, a harmadik az alkoholmentes kocsma.
A nappali ellátó reggeltől estig nyitva áll mindenki előtt. Lehetőség nyílik alapvető szükségletek kielégítésére (mosás, fürdés, stb.), programokon való részvételre és főleg társas együttlétre. Az ápolók segítséget nyújtanak munkakeresésben, orvosi ellátásban, illetve gondozási terv felállításában.
Az épületben található még egy nagyobb előadóterem konferenciák és csoportos beszélgetések, gyűlések tartására.
A helyiségek és helyiségcsoportok szoros kapcsolatban állnak egymással. Az ambuláns rész egészségmegőrző, betegségmegelőző, gyógyító, egészségügyi, szociális, rehabilitációs feladatokat lát el. Ezekhez szükség van orvosi szobára, csoportszobára. A nappali ellátóban lehetőség van napközbeni tartózkodásra, mosásra, fürdésre, étkezésre, az idő hasznos eltöltésére tv nézéssel, játékokkal egyéb programokkal stb. Ehhez szükséges egy nagy tartózkodó tér – nappali-, teakonyha, étkező, mosókonyha, fürdő, sport klub helyiség.  Az alkoholmentes kocsma a fő intézménytől a felszínen különválik, tehát bárki számára megközelíthető külön bejáraton is. Ezt a funkciót azért vontam be a koncepcióba, mert a betegeknek éjszaka semmi más hely nem nyílik társas érintkezésre anélkül, hogy kísértésbe ne kelljen esniük az alkohol miatt. A különböző egységekhez tartóznak mosdók, a dolgozók számára irodák, szociális blokkok, tárolók stb.
Az alkoholmentes kocsma tömbje csak a föld alatt kapcsolódik az épülethez. Látható formája szándékosan eltér a nagyobb tömegtől, a környező épületekhez hasonlít. Ezzel azt akartam erősíteni, hogy ez a funkció nemcsak az alkoholbetegek számára nyitott, jobban kapcsolódik a környezethez és az utca népéhez.
A házon egységesen mindenhol nagy nyílások találhatóak, az átlátás-belátás szerkesztett. Csak ott van közvetlen belátás, ahol nincs intim funkció és fordítva.
Az épület lelke a ház által közrezárt udvar. Ez a kert befolyik a nappali ellátóba.
Az épület anyaga vasbeton. A funkcióhoz egy stabil, szilárd anyag illik, ami azt sugallja, hogy az épület egy biztos pont. Az épületet kétféle anyag burkolja. Az egyik a falakon a tetőre felfutó üvegszállal erősített betonlemez burkolat helyenként perforálva, mely a belső térbe is befolyik elmosva a kinti-benti tér határvonalát. A másik törtfehér nemesvakolat.